Psychologická podpora

Připravuji spolupráci s paní doktorkou psycholožkou v termínu podzim, zima 2025.

O službě:

Během konzultací se zaměřuji na vytvoření zdravého vztahu k jídlu, na potlačení emočního jedení, na změnu návyků. Např. Mindfulness a všímavé jedení mohou pomoci navázat zdravější vztah k jídlu a lépe vnímat své tělo i potřeby.

O službě:

Během konzultací se zaměřuji na vytvoření zdravého vztahu k jídlu, na potlačení emočního jedení, na změnu návyků. Např. Mindfulness a všímavé jedení mohou pomoci navázat zdravější vztah k jídlu a lépe vnímat své tělo i potřeby.

O službě:

Během konzultací se zaměřuji na vytvoření zdravého vztahu k jídlu, na potlačení emočního jedení, na změnu návyků. Např. Mindfulness a všímavé jedení mohou pomoci navázat zdravější vztah k jídlu a lépe vnímat své tělo i potřeby.

Zde je několik kroků, jak začít:

1. Zpomalte a soustřeďte se na jídlo

Jezte bez rozptylování – bez televize, mobilního telefonu nebo práce.

Všímejte si textury, vůně, chuti a barvy jídla.

Pokládejte příbor mezi jednotlivými sousty a věnujte pozornost žvýkání, kousání.

2. Naučte se rozpoznat hlad vs. emoční impulsy

Před jídlem se zastavte a zeptejte se: „Jsem skutečně hladová (ý), nebo jen reaguji na stres či nudu? “

Naučte se rozlišovat fyzický hlad (pocit prázdného žaludku) od emočního jedení (reakce na emoce).

3. Poslouchej své tělo

Jezte pomalu a sledujte, kdy přichází pocit sytosti.

Přestaňte jíst, když už necítíte hlad, místo toho, abyste dojídali „automaticky“.

4. Uvědom si své emoce

Pokud máte chuť něco sníst mimo běžné jídlo, zastavte se a zamyslete: „Jak se právě cítím?“

Pokud jde o emoční jedení, zkuste jinou aktivitu – procházku, sportovní aktivitu, hluboké dýchání nebo psaní

do deníku, ruční práce, práce na zahradce .. tuto činnost provádějte opakovaně, vždy když pociťujete emoční

jedení, či chutě v době kdy není čas určený na jídlo.

5. Praktikujte vděčnost

Před jídlem si uvědomte, odkud jídlo pochází, kdo ho připravil, a buďte vděčni za možnost jíst.

Pomůže to vytvořit pozitivní vztah k jídlu a zabránit impulzivnímu jedení.

Soustřeďte se na to, co si můžete dát něž na různá omezení. Příklad: Pokud například někdo přemýšlíte o tom,

že „nemůžete jíst sladké,“ můžete si to změnit na „mohu si dopřát čerstvé ovoce, které mi poskytne sladkou

chuť i vitamíny.“

Zde je několik kroků, jak začít:

1. Zpomalte a soustřeďte se na jídlo

Jezte bez rozptylování – bez televize, mobilního

telefonu nebo práce.

Všímejte si textury, vůně, chuti a barvy jídla.

Pokládejte příbor mezi jednotlivými sousty a věnujte

pozornost žvýkání, kousání.

2. Naučte se rozpoznat hlad vs. emoční impulsy

Před jídlem se zastavte a zeptejte se: „Jsem

skutečně hladová (ý), nebo jen reaguji na stres či

nudu? “

Naučte se rozlišovat fyzický hlad (pocit prázdného

žaludku) od emočního jedení (reakce na emoce).

3. Poslouchej své tělo

Jezte pomalu a sledujte, kdy přichází pocit sytosti.

Přestaňte jíst, když už necítíte hlad, místo toho,

abyste dojídali „automaticky“.

4. Uvědom si své emoce

Pokud máte chuť něco sníst mimo běžné jídlo,

zastavte se a zamyslete: „Jak se právě cítím?“

Pokud jde o emoční jedení, zkuste jinou aktivitu –

procházku, sportovní aktivitu, hluboké dýchání nebo

psaní do deníku, ruční práce, práce na zahradce ..

tuto činnost provádějte opakovaně, vždy když

pociťujete emoční jedení, či chutě v době kdy není

čas určený na jídlo.

5. Praktikujte vděčnost

Před jídlem si uvědomte, odkud jídlo pochází, kdo ho

připravil, a buďte vděčni za možnost jíst.

Pomůže to vytvořit pozitivní vztah k jídlu a zabránit

impulzivnímu jedení.

Soustřeďte se na to, co si můžete dát něž na různá

omezení. Příklad: Pokud například někdo přemýšlíte o

tom, že „nemůžete jíst sladké,“ můžete si to změnit

na „mohu si dopřát čerstvé ovoce, které mi poskytne

sladkou chuť i vitamíny.“

Zde je několik kroků, jak začít:

1. Zpomalte a soustřeďte se na jídlo

Jezte bez rozptylování – bez televize, mobilního telefonu nebo práce.

Všímejte si textury, vůně, chuti a barvy jídla.

Pokládejte příbor mezi jednotlivými sousty a věnujte pozornost žvýkání,

kousání.

2. Naučte se rozpoznat hlad vs. emoční impulsy

Před jídlem se zastavte a zeptejte se: „Jsem skutečně hladová (ý), nebo jen

reaguji na stres či nudu? “

Naučte se rozlišovat fyzický hlad (pocit prázdného žaludku) od emočního

jedení (reakce na emoce).

3. Poslouchej své tělo

Jezte pomalu a sledujte, kdy přichází pocit sytosti.

Přestaňte jíst, když už necítíte hlad, místo toho, abyste dojídali

„automaticky“.

4. Uvědom si své emoce

Pokud máte chuť něco sníst mimo běžné jídlo, zastavte se a zamyslete:

„Jak se právě cítím?“

Pokud jde o emoční jedení, zkuste jinou aktivitu – procházku, sportovní

aktivitu, hluboké dýchání nebo psaní do deníku, ruční práce, práce na

zahradce, tuto činnost provádějte opakovaně, vždy když pociťujete emoční

jedení, či chutě v době kdy není čas určený na jídlo.

5. Praktikujte vděčnost

Před jídlem si uvědomte, odkud jídlo pochází, kdo ho připravil, a buďte

vděčni za možnost jíst.

Pomůže to vytvořit pozitivní vztah k jídlu a zabránit impulzivnímu jedení.

Soustřeďte se na to, co si můžete dát něž na různá omezení. Příklad: Pokud

například někdo přemýšlíte o tom, že „nemůžete jíst sladké,“ můžete si to

změnit na „mohu si dopřát čerstvé ovoce, které mi poskytne sladkou chuť i

vitamíny.“